Discipline Field Target

Field Target is een vorm van luchtgeweerschieten die pas sinds een 30-tal jaar bedreven wordt. Oorspronkelijk ontstaan in Engeland, de eerste Field Target wedstrijd werd op 7 september 1980 in Sussex gehouden en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een geheel eigen tak van sport, met eigen technieken en vaardigheden en eigen eisen aan het materiaal.

Het doel bij Field Target is dat het raakvlak van het "Field Target" (een soort silhouet) wordt geraakt. Als de voorplaat ervan wordt geraakt gebeurt er niets, maar als het raakvlak wordt geraakt dan valt de gehele constructie achterover en scoort de schutter een punt. Nadat het doel is gevallen, kan het eenvoudig weer overeind worden gezet door aan het "reset-touw" te trekken zonder dat de schutter daarvoor de baan op hoeft. Het interessante aan Field Target is dat het in openlucht schieten is op de doelen die op verschillende afstanden staan waarbij de wind de moeilijksheidgraad aan deze schietsport mede bepaalt.

Tijdens een Field Target wedstrijd zijn er 3 schietposities: zittend, knielend of staand. Knielend en staand zijn de verplichte schietposities. Deze posities worden duidelijk aangegeven langs de lanes met bordjes STANDING LANE; enkel staand of KNEELING LANE; enkel knielend.

Er wordt geschoten met luchtgeweren met max. kaliber .177 / 4.5 mm in volgende klassen:
- Klasse FT1: Perslucht geweer max. 16 joule
- Klasse FT2: Veerbuks geweer max 16 joule
- Klasse FT3: Perslucht geweer max 7,5 joule (maximale afstand doeltje 25 meter)
- Klasse FT4: Veerbuks geweer max 7,5 joule (maximale afstand doeltje 25 meter)

Field Target kan overigens niet worden beoefend zonder het gebruik van een goede richtkijker met een stevige vergrotingsfactor en een instelbare opening (scherpstelring). Door middel van de scherpstelring kan de schutter bepalen op welke afstand het doel staat, om vervolgens te bepalen hoe het richtpunt gecorrigeerd dient te worden voor die afstand.